Neden hasta karyolası

Tedavi, hastalığı yaşayan ve onların yakınları için zorlu bir süreçtir. Bu zorlu süreçte hastanın rahat ettirilmesi tedavi kalitesi açısından önem arz etmektedir. Hastanın ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmış hasta karyolaları hastanın sürecini hem rahat geçirmesi hem de tedavi süresini kısaltması açısından önemli araçlardır.

Minimum özellikleri taşıyan hasta karyolası hastanın sırt ve bacak kısmını iki motor sayesinde kaldırmaktadır. Bu hareketler normal yatakta yastık takviyeleri ile mümkünken hasta karyolalarında tek tuş sayesinde kolaylıkla yapılmaktadır. Kaldırış hızı ve pozisyonu kullanacak hastalara göre ayarlandığından, yastık takviyesinin aksine hareketler hastaya herhangi bir şekilde zarar verme olasılığı olmadan güvenle gerçekleştirilir. Ayrıca hasta bu hareketleri tek başına yapabileceğinden hasta ve yakınlarına hareket özgürlüğü sağlamaktadır. Bunların yanında hasta karyolasının yanlarında bulunan korkuluklar hastayı uyurken güvende tutmaya yardımcı olmaktadır

Hasta karyolası sadece hastalık sürecinde kullanılan bir araç değildir. Hastaların yanında, yaşlı ve engelli insanların da hayat kalitesini arttıracak bir araçtır. Yaşlı insanların gün içerisinde televizyon izlemek, kitap okumak yemek yemek gibi ihtiyaçlarını hasta karyolasının sırt kısımlarını kaldırarak rahatlıkla gerçekleştirebilirler. Ayrıca bacaklarını kalp seviyesi ile aynı seviyeye çıkartıp vücutlarındaki kan dolaşımını düzenleyebilir ve kendilerini daha dinç hissedebilirler.

Hasta karyolalarında kullanılan yataklar normal yataklardan farklı olarak hastalar için özel üretilmiş yataklardır. Bu yatakların bazılarında üzün süreli yatacak hastalarda bası noktalarını azaltmak için özel desenler ve yatağın hava alması için özel hava kanalları bulunmaktadır. Boynu, sırtı ve kalçayı daha iyi destekleyen yüksek kalitede antibakteriyel süngerler ile hasta normal yataktan çok daha konforlu olmaktadır.

 

Hasta karyolası özellikleri

Hata Karyolaları iki, üç ve dört motorlu hasta karyolaları olarak sınıflandırılabilirler. İki motorlu hasta karyolaları sırt ve ayak ucu kısımlarını dual motorları sayesinde kaldırırlar. 3 motorlu hasta karyolaları bu pozisyonlara ek olarak karyolanın yerden yüksekliğini asansör özelliği sayesinde değiştirebilirler. Dört motorlu hasta karyolaları ise tüm bu fonksiyonlara ek olarak terendelenburg ve ters terendelenburg pozisyonunu alabilirler

2 motorlu hasta karyolaları:

 

Bir hasta karyolası minimum sırt ve ayak kısmını kaldırabilmelidir. Birinci motor hastanın sırtını kaldırarak fowler pozisyonu dediğimiz (oturur poziyon) sağlamaktadır. Bu pozisyon gün içerisinde hastanın çevre ile olan iletişimini güçlendirmektedir. Yemek yemek kitap okumak ve ya televizyon izlemek gibi işlevleri bu  pozisyonda yapmaktadır ayrıca  vücudun kalp üstü kısmında olan travmaların kalp seviyesinden yukarıda kalmasını sağlayarak iyileşme sürecinde yardımcı olmaktadır.

İkinci motor ise vücudu kardiyak pozisyonuna sokmak için kulanılmaktadır. Üzün süreli yatmalarda oluşan ayak şişmeleri ayağın kalp seviyesinden yükseğe çıkarılması ile giderilebilir. Ayrıca kalp ve ayakların aynı seviyeye getirilmesi kalbin üzerinden yük alıp kan dolaşımını hızlandıracaktır.

 

 

 

3 motorlu hasta karyolaları:

3 motorlu hasta karyolaları 2 motorlu hasta karyolalarının alabildiği kardiyak ve fowler pozisonlarına ek olarak karyolanın kendisi asansör hareketi yapabilmektedir. asansör hareketi ayağa kalkmakta zorlanan hastalar için ideal yüksekliği bulmak için kullanılabilir ayrıca karyolanın yanına oturduktan sonra motoru sayesinde hasta yavaşca ayağa doğrultulabilir. Ancak bu ek fonksiyonun en faydalı özelliği hastanın kendisine değil hasta yakınlarınadır. Hasta yatağın üzerinde bel hizasına kadar çıkarılabilir böylelikle hasta bakımı daha rahat yapılabilmektedir.

 

 

 

4 motorlu hasta karyolaları:

4 motorlu hasta karyolaları fowler pozisyonları ve asansör fonksiyonlarına ek olarak ters tendelenburg ve ters terendelenburg hareketlerini yapabilmektedir. Bu hareket yatağın 1 derece ayak baş ucu ve ya ayakucu tarafına açılandırılmasıdır. Ani tansiyon iniş ve çıkışlarını düzenlemek ve kan debisinin azaldığı, aşırı sıvı kaybı gibi beyine kan akışının azaltığı durumlarda yaşamsal organların kanlanmasını sağlamak için kullanılan pozisyondur. Ters terendelenburg hareketi ise

Bu hareketler doktor talimatı ile yapıldığından 4. Motorun kattığı fonksiyonları daha çok hastanelerde kullanılmaktadır.

 

 

 

 

Hasta karyolasının seçimi

Doğru hasta karyolası seçimi hastanın rahat bir süreç yaşaması için çok önemlidir.  Düşünelin aksine her zaman en pahalı olanı almak her zaman hasta için uygun olmayabilir. Öncelikle belirlenecek olan şey hastanın yatağı kullanma süresidir. Tedavi süreci ve zamanı belli olan hastaların bu yatakları kısa süreli kullanacaklarından minimum özellikleri sağlayan bir hasta karyolası seçmeleri uygun olacaktır. 2 motorlu ekonomik tip bir hasta yatağı fowler ve kardiyak pozisyonları ile hastanın hayatına devam etmesini, rahat iyileşme süreci sağlanması ve tedavinin hızlanmasına yardımcı olacaktır ancak hasta bundan sonraki dönemini hasta karyolasında geçirecekse yaşam alanı o karyola olacağından daha dikkatli davranılması gerekmektedir. Öncelikle hastanın kilosu iyi değerlendilip uygun kiloda çalışabilecek hasta karyolası seçilmelidir. Kilodan sonra hasta uyku alışkanlıkları ve davranışlarına göre hastayı güvende tutmak için uygun korkuluklar seçilmelidir. Buradaki tercih eğer hasta yatak içerisinde çok hareketli ise daha yumuşak hatları olan karyolalar hastanın istenmeyen darbe almalarını önleyebilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda hasta uyurken yatağa sabitlenmesi gerekebilir böyle durumda yatağın hasta bağlama aparatlarına uygun olarak imal edilmiş olması gerekmektedir. 3. Motor seçeneği hastanın uzun süreler yatağa ve bakıma ihtiyacı olacağı zamanlar tercih edilebilir. 3. Motorun katacağı asansör özelliği ile hastayı, bakacak kişinin bel hizasına kadar çıkartılabilip bakım esnasında kolaylık sağlayacaktır.

Karyola seçiminin yanısıra, karyola ile birlikte gelecek olan yatağın da  (döşeğin) önemi çok fazladır. Hasta yatağının seçimindeki esas rol hastanın karyola ve yatağı kullanacağı süredir. Normal karyolalardaki yatakların aksine hasta yatağı karyolanın şeklini almak zorunda olduğundan ya parçalı süngerler ile ya da bu şekli alabilmesi için özel lazer kesim süngerlerle yapılmaktadır. Parça halinde yapılan yataklar 4 parça olup sırt, kalça, baldır ve ayak kesimleri için farklı sünger yüzeyleri bulunmaktadır. Diğer taraftan lazer kesim yataklar yekpare olup bu kısımlar arası lazer kesim ile şekillendirilmiştir. Hastalık süreci belirli olan ve yatağa bağımlı olmadan bu süreci atlatacak olan hastalarımız için 4 parçalı yatak ve ya tek parçalı lazer kesim yatak fiyat açısından ideal olacaktır. Bu yataklar 32 dense sert ve antibakteriyel süngerden yapılmış olunup hastalık süresince hastaya gerekli bel sırt ve bacak desteğini sağlayacaktır. Ancak hasta bundan sonraki yaşamını yatakta geçirecek ise uzun yatma süreleri söz konusudur. Bu yatma süreleri hastanın yatağa temas ettiği noktalarda bir süreden sonra  bası yaraları oluşmaya başlayacaktır. Üzün yatma sürelerinden dolayı olan bu yaraların önüne geçmek lazer kesim özel antidekübit yataklarla mümkündür. Lazer kesimle özel olarak verilmiş desenler hastanın yatağa uyguladığı bası noktalarının gün içerisinde değişmesini sağlayıp vücutta kan akışını düzenleyecektir ve böylelikle gün içresinde aynı yere bası olmadığından yaralar için önleyici olacaktır. Ayrıca bu tarz yataklar lazer kesim hava kanalları sayesinde hava sirkülasyonunu sağladıklarından hastanın sıcak havalarda terlemesi engelleyecektir.